Installera och säkra din WordPress

Så, du är intresserad av att starta en egen webbutik men vet inte hur man går tillväga? Kanske vill du ha den som en hobby eller rent av starta ett företag som säljer produkter på Internet. Jag kommer i denna guide, som är uppdelad i flera delar att beskriva hur man gör för att sätta upp en sådan butik. Denna gång kommer jag att använda mig av WordPress och WooCommerce.Kom ihåg att detta är en guide för att du ska komma igång, om du idag driver en webbutik och vill byta till WooCommerce, bygga om en befintlig eller ska skapa en ny butik så finns det en del saker att tänka på. Det kan därför vara bra att ta kontakt med ett företag som kan alla dessa saker, främst när det gäller säkerhet.

Vad behöver du?

 • Ett webbhotell. (Jag har även denna gång fått låna ett utrymme av Miss Hosting vilket jag tackar för.)
 • Ett domänamn. (Det går naturligtvis bra att använda en subdomän eller likande.)
 • FTP-klient. (Jag använder mig av FileZilla.)
 • Grundläggande kunskaper om WordPress, HTML och PHP.
 • Kod-editor. (Jag använder mig av  Notepad++)

Hela denna serie är uppbyggd på ett sådant sätt att du kan göra de moment som du vill, om du till exempel ”bara” vill lära dig att installera WordPress manuellt så är del 1 det enda du behöver läsa.

Guiden kommer att visa följande moment: (Detta kan komma att ändras lite under tiden.)

Manuell installation av WordPress

För att installera WordPress manuellt måste vi logga in på vårt konto hos webhotellet, i mitt fall har jag ett helt nytt konto hos Miss Hosting så jag börjar med att logga in via FTP och ta bort alla filer och mappar, (förutom cgi-bin), som finns ligger som standard på mitt konto.

När jag har gjort detta så laddar jag ner den senaste versionen av WordPress och packar upp på min dator. Sedan laddar jag upp alla filer från mappen ”wordpress” till mitt webhotell. (Personligen brukar jag inte ladda upp filerna ”readme.html, license.txt och licens-sv.txt”.)uploading

 

Nu ska vi göra följande:

(Klicka på rubriken för att se en bild)

cpanel

new_db

add_db_user

add_user_to_db

user_privileges

Nu skriver du in adressen till din installation, jag använder som vanligt ”dw-demo.se”.

Följ stegen nedan:

wp_install_1

Skriv in dina uppgifter som du skapade tidigare, ändra gärna ”Tabellprefix” från ”wp_” till något annat, detta gör din WordPress lite säkrare.

wp_install_2

wp_install_3

Fyll i alla uppgifter, tänk på att inte använda namn som ”admin” och liknande, lösenordet går att ändra, men se till att namn och lösenord inte är för lätta att komma på.

Klicka sedan på ”Installera WordPress”.

wp_install_4

När installationen är klar klickar du på ”Logga in”, du kommer då till WordPress inloggning. Fyll i dina uppgifter och logga in.

wp_install_5

wp_install_6

Installera ett tema

(Detta steg är inte obligatoriskt.)

Jag använder flera olika teman, ett som jag ofta använder är Enfold, det finns att köpa på ThemeForest oså jag laddar ner den senaste versionen därifrån.

enfold_download

Jag väljer ”Installable wordpress file only”.

Sedan går jag till menyn ”Utseende” – ”Teman” och laddar upp min fil där. När detta är gjort skapar jag ett Child-tema. När jag aktiverat mitt child-tema tar jag bort alla andra som jag inte använder, man vill inte ha en massa teman och plugins på sin webbsida som inte används.

Mer om teman och utseende kommer i del 2.

Installera WooCommerce

Så, nu är det dags att installera din butik, klicka på länken ”Tillägg” och sedan ”Lägg till nytt”, sök efter ”WooCommerce”, när resultatet hittas klickar du på ”Installera”.

woocommerce_1

Din sida kommer att arbeta en liten stund, när installationen är klar kommer följande upp, (klicka på ”Aktivera tillägget”.

woocommerce_2

När du aktiverar WooCommerce för första gången vill den att du ska konfigurera den lite, klicka på ”Nu kör vi”.

woocommerce_3

Nu kommer installationen skapa några nya sidor till dig, de listas på följande sida. Du kan alltid ändra dessa senare. Klicka bara på ”Fortsätt”.

woocommerce_4

Nu ska du ställa in land, valuta, och så vidare. Tänk på att i Sverige använder vi en punk, (.), som tusentalavgränsare och ett komma-tecken (,) som decimalavgränsare. Klicka sedan på ”Fortsätt”.

woocommerce_5

Nu kommer vi till sidan som har med frakt att göra, jag har fyllt i lite på måfå, detta kommer i del 2. Fyll i de fält du vet hur det kommer att vara och klicka på ”Fortsätt”.

woocommerce_6

Nu är det dags att lägga till betalningsalternativ, jag har ett PayPalkonto, så jag la till min adress. Detta kommer även det i del 2. Klicka på ”Fortsätt” när du är klar.

woocommerce_7

Grattis, nu är du klar! Klicka på länken ”Tillbaka till WordPress panelen”.

woocommerce_8

Som du ser nu har du fått upp en ny widget i din panel, det är bara en snabb överblick över din webbshop.

woocommerce_9

Vi har nu installerat WooCommerce på din nya sida. I del 2 kommer vi att konfigurera ytterligare.

Installera andra plugins

Det finns några andra plugins jag brukar installera, detta är inte obligatoriskt för denna guide utan mer en liten information. Det jag använder mig av är:

 • Contact Form 7
 • Contact Form Advance Database
 • Advanced Custom Fields
 • WordFence
 • Yoast Seo

Mer information om dessa plugins kommer i ett annat inlägg.

Säkra din WordPress

Det är viktigt att du är säker, här ska jag ge några små tips på vad man kan göra för att sidan ska vara lite säkrare. Först och främst, installera WordFence, det kommer att hjälpa dig mycket.

 1. Radera filen xmlrpc.php som ligger i din rot-mapp, den används enbart till appar som kan koppla upp mot WordPress.
 2. Skydda mappen wp-admin med lösenord, det kan man oftast göra i sin kontrollpanel eller via en .htaccess-fil.
 3. Byt säkhetsnycklar i wp-config.php en gång per vecka.

Det finns mycket man kan göra för att vara säker med sin sida, jag kommer att skriva ett mer ingående inlägg om detta lite senare.

Genom att genomföra de tre ovan punkterna har man en mycket bra grund för att skydda sig.

Med detta avslutas del 1 i denna guide, jag kommer att lägga upp del 2 inom kort.

Lycka till.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *