Konfigurera WooCommerce

Detta är del två i min guide ”Skapa en webbutik med WooCommerce”, i del 1 lärde vi oss att installera och säkra din WordPress korrekt, nu ska vi gå igenom lite grunder så du kommer igång med din WooCommerce. Rubriken är lite missledande, vi kommer inte att konfigurera så mycket, snarare gå igenom vad man behöver tänka på.

Genomgång av WooCommerce

Vi börja med lite information om WooCommerce som idag är en av de största webbutiks-systemen som används. Det är ett stabilt system som kräver WordPress, (det finns ingen fristående version av WooCommerce).

Anledning till att det har vuxit så fort beror på enkelheten, det är lika lätt att hantera som WordPress eftersom allt utgår från samma administration. Du kan enkelt hantera kunder och varusaldo i din butik. De flesta attribut och inbyggda funktioner är inte obligatoriska vilket gör att det är enkelt att lägga upp de funktioner som just du behöver till din butik.

Men, det finns alltid ett men, WooCommerce är ett färdigt system för den ”lite enklare” butiken, men vissa funktioner saknas fortfarande, till exempel går det inte att sortera på märken, dock finns det plugins även för detta, kom bara ihåg att många plugins kostar några kronor. Många gånger finns det sätt att ordna med gratis-plugins och små egna lösningar för att komma förbi dessa problem, men att betala lite för extrafunktioner tycker jag man ska göra eftersom det kostar att utveckla och utbilda.

I det stora hela är WooCommerce en mycket kompetent webbutik för det lilla och mellanstora företaget, men mitt viktigaste råd är: Ska ni driva en stor webbutik med många produkter, (1000+), så satsa på ett annat system, till exempel PrestaShop eller Open Cart.

Utseende på din butik

WooCommerce stöder ”Barn-teman”, (jag har tidigare skrivit om hur man använder ett sådant i inlägget ”Skapa ett child-tema till din WordPress”), vilket innebär att man kan ändra mycket i hur butiken ser ut, utan att vara orolig för kommande uppdateringar.

För att använda ett eget utseende på butiken så kopierar du mappen /wp-content/plugins/woocommerce/templates till /wp-content/themes/ditt-barntema/woocommerce/.

Jag kommer inte att gå in på hur man programmerar de olika filerna utan det kanske kommer i en senare post, anledningen till att jag tog upp detta är enbart för att visa att det går.

Betallösningar

Det finns flera olika typer av betallösningar att välja mellan:

Alla dessa skiljer sig lite åt så jag föreslår att du läser lite på deras hemsidor vilka alternativ de erbjuder. Klarna erbjuder till exempel avbetalningsplaner och faktura medan vissa bara erbjuder kortbetalningar, vissa kostar mer än andra och så vidare. I ett senare inlägg kommer jag att gå igenom några av de vanligaste lösningarna.

Tänk även på att vissa kräver inlösenavtal hos en bank medan andra hanterar hela ditt konto. Jag vet att det är mycket information om allt detta så jag väljer att endast skriva lite vad det handlar om.

Swish E-handel är en ny funktion för företag och föreningar, just nu sitter jag och programmerar ett plugin till detta som kommer att finnas på denna sida senare.

Så, innan vi går vidare, kontrollera vilka lösningar som passar dig bäst. Jag kommer att använda mig av PayPal till denna guide. (Den kommer att fyllas på med Swish e-handel lite senare, fast då i ett annat inlägg.)

Frakt

Frakt är en svår fråga, vad väger alla saker, vad kostar frakten, hur ska saker skickas och så vidare. Flera olika företag har olika priser, olika sätt att skicka och så vidare. Jag har börjat att intressera mig för ett företag som heter Sendify som räknar ut den billigaste kostnaden för dig. De har även ett API som man kan använda och implementera i sin butik om man kan programmera. (Jag kommer även att göra ett sådant plugin när det blir lite tid över.)

Det bästa med Sendify är att tjänsten är helt gratis att använda.

I denna guide kommer jag endast sälja virtuella produkter vilket innebär att jag inte kommer använda mig av frakt.

Det man måste tänka på när det gäller frakt är:

 • Om jag använder mig av fastpris, kommer jag att spara/förlora pengar på det?
 • Om frakten blir dyrare än produkten, kommer folk att hanla av mig?
 • Hur gör jag med återköp?
 • Ska retur vara gratis?

Många stora företag, t.ex. Boozt, Peter Hahn och Hollywood har fri retur och de förlorar mycket pengar på det, någon måste betala frakten och i deras fall är det dessa företag som gör det. Tänk till ordentligt, säljer du kläder kommer du få mer retur än om du säljer sexleksaker eller DVD-filmer.

Frakten ställer man in i administrationen under ”WooCommerce > Inställningar”, fliken Frakt.

Moms

Håll koll på vilken moms som ska användas, gissa inte, det kan bli problem. Se till att momssatserna stämmer. Momsen ställer man in i administrationen under ”WooCommerce > Inställningar”, fliken Moms.

Gå in på sidan Woocommerce, Inställningar och klicka på fliken ”Moms”, högst upp ser du nu en länk där det står ”Standardsatser”, klicka på den.

Klicka sedan på knappen ”Infoga rad” och fyll i följande fält:

 • Landskod: SE
 • Momssats: 25
 • Momssats namn: 25% Moms

Klicka sedan på ”Spara ändringar”.

Nu kan du lägga till fler rader om du behöver, jag kommer endast att använda mig av 25% moms.

 

Nu har vi tittat på några av sakerna som kan vara viktiga innan vi går vidare med nästa del. Jag väljer att inte skriva för mycket om hur man gör allt just nu eftersom ni behöver tid för att göra er ”läxa” om ovanstående frågor.

Lycka till!

18 Kommentarer
 1. Eva Ström
  Eva Ström says:

  Hej Daniel! Tack för en bra genomgång av konfigurationer i WooCommerce. Hur ställer man in så att moms läggs på frakten och att fraktmomsen specificeras på kundens orderbekräftelse? Tacksam för din input. Vänliga hälsningar / Eva Ström

  Svara
  • Daniel Wiberg
   Daniel Wiberg says:

   Hej Eva, kul att du gillade det jag skrivit.
   Det gör du genom att klicka på menyn ”Woocommerce” – ”Inställningar”.
   Sedan klickar du på fliken ”Moms” och undermenyn ”Standardsatser”.
   Lägg in följande:
   Landskod: SE
   Kod för stat/län: *
   Postnummer: *
   Stad: *
   Momssats %: 25,0000
   Benämning: 25% Moms
   Prioritet: 1
   Sammansatt momssats: Nej
   Frakt: Ja

   Lycka till.

   Svara
 2. Lisa
  Lisa says:

  Jag skriver in allt och sedan sparar. Går sedan in på en annan sida och sedan tillbaka på moms sidan och då är allt borta?
  Skall det vara så?

  Svara
 3. Mikael
  Mikael says:

  Hej Daniel

  Denna sida är ju kanon. Tack för att du förklarar allt.

  Men jag har en fråga. Jag håller på och bygger http://www.silentdecor.com och vi ska sälja akustik produkter till privatpersoner och företag. Men hur kan man lägga upp momsen? Är ju 25% för privat med inte företag. Kollar man på andra sidor som tex dustin så har de att man får välja privat eller företag när man går dit. Kan man göra någon sådan lösning även för min sida? Kanske en plug in om det finns.

  Mvh
  Mikael

  Svara
 4. Daniel
  Daniel says:

  Tjena Daniel!

  Jättebra genomgångar med tydliga förklaringar.
  Tänkte kika med dig om du kan hjälpa mig med ett problem jag har på min hemsida.

  När köpet ska genomföras måste kunden fylla i ett fält med företagsnamn, vet du hur man får bort det?

  Med vänliga hälsningar
  Daniel

  Svara
 5. Nina
  Nina says:

  Hej! Jag är total nybörjare inom detta och undrar om jag kan fråga detta. Jag ska försöka snickra ihop en webbutik med hjälp av WP samt Woocommerce. Nu har jag stött på problem i form av att, när jag ska lägga till variabla produkter (i detta fall handlar det om t-shirtar) och jag ska lägga till färger samt storlekar så hamnar de sidleds i rullisten och alla storlekar samt färger kommer upp samtidigt, det går liksom inte att välja, te.x storlek S och färg grå. Hoppas att jag förklarade detta någorlunda förståeligt. Hur gör jag för att fixa detta?

  Svara
 6. Ann
  Ann says:

  Hej!
  Jag håller på att sätta upp en ny webshop på Woocommerce och dina länkar och allt du skrivit har hjälpt mig oerhört mycket,
  MEN när jag ska fylla i Moms och ”Priser anges med moms” kan jag inte klicka i rutan för ”priser inklusive moms”, utan alla produkter får priset exkl. moms, vilket ju blir alldeles fel!
  Är det något jag missat att göra innan detta eller ska det bara fungera?
  Jag har försökt leta på nätet, men har inte hittat någon förklaring till vad jag gör för fel.
  Hur ska jag få det att fungera?

  Svara
  • Daniel Wiberg
   Daniel Wiberg says:

   Hej.
   Var är det du ändrar det?
   Om du går till ”WooCommerce – Inställningar – Moms” så kan du ange om priserna ska visas med eller utan moms.
   Hör gärna av dig om det inte fungerar så hjälper jag dig gärna.

   Svara
   • Erik
    Erik says:

    Hej!
    Jag har exakt samma problem. Det går ej att välja visa priser med moms, valet är gråmarkerat under fliken momsalternativ. Tacksam för hjälp.

    Svara
    • Daniel Wiberg
     Daniel Wiberg says:

     Kontrollera att ni har senaste versionen av WooCommerce.
     Gå sedan in i ”WooCommerce – Inställningar – Allmänt” och kontrollera att rutan ”Aktivera momssatser och beräkningar” är aktiverad. (Om den inte är det bör ni inte ens kunna se fliken ”Moms”.
     Ni bör då kunna ändra ”Visa priser inklusive moms” under ”Moms-fliken”.
     Tänk på att denna inställning inte påverkar produkter som redan finns inlagda.
     Ni måste dessutom se till att det finns standardmomser inlagt i butiken.

     Jag kan dessvärre inte reproducera problemet men hjälper gärna till om detta inte löser problemet.

     Svara
    • Peter Engström
     Peter Engström says:

     För att komma åt valet för att visa priser inklusive moms eller exklusive moms måste man först inaktivera automatisk skatteberäkning (Disable Automated taxes ). Viktigt sedan att gå ner och välja ”Spara ändringar” annars kommer man inte åt alternativen. När man sparat kommer man därefter att kunna välja inkl moms eller exklusive moms.
     MVH
     Peter

     Svara
 7. hanna
  hanna says:

  Hej, Tack för tips. Jag försökte addera detta till min webbshop så kunden får orderbekräftelse med specificerad moms. Dock när jag la in Standardmomser så adderade den moms på redan momspriser. Idag är det inställt att mina priser på hemsidan är exklusive moms (fast det är inkl moms) så vet inte hur jag ska ställa in för att det ska bli rätt med momsen. Några tips? Tack på förhand,

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.