Flytta din WordPress-sida

Ibland kan det vara så att man behöver flytta sin installation av WordPress till en annan plats, kanske från en utvecklingsdator till sitt webbhotell eller helt enkelt mellan olika webbhotell.Ok, jag vet, det finns massor med plugins som kan hjälpa till med detta, men nu ska vi vara lite er avancerade och göra allt manuellt. Oroa er inte, det är inte så svårt som det låter.

I denna guide förutsätter jag några saker:

  1. Du har tillgång till FTP. (Jag kommer att använda mig av FileZilla.)
  2. Du har tillgång till PHPMyAdmin. (eller en annan databashanterare, t.ex. MySQL Workbench, jag använder PhpMyAdmin.)
  3. Du har tillgång till en kod-editor, jag använder Notepad++.

Innan vi börjar:

Tänk på att vi nu ska in i kod och databaser, detta kan medföra att din sida inte fungerar som den ska om du gör fel därför är det viktigt att du hela tiden har en backup på ditt arbete.

I detta exempel kommer jag att flytta från Loopia till Miss Hosting. (Miss Hosting har varit väldigt snälla och låter mig låna ett webbhotellsutrymme av dem enbart för att jag ska kunna skriva denna guide. Det tackar jag verkligen för.)

Denna guide visar endast hur du flyttar din WordPress-sida från en plats till en annan, tänk på att e-post, subdomäner och annat som du har på ditt webbhotell inte följer med, det är en helt annan guide som kommer senare.

Då sätter vi igång!

Jag kommer i denna guide använda mig av ett domännamn som är dw-demo.se. Scenariot ser ut som följande:

  • Jag har min domän dw-demo.se på Loopia
  • Jag har ett nytt webbhotellskonto på Miss Hosting
  • Jag vill flytta min sida dw-demo.se till en subdomän som heter demo.danielwiberg.se

Anledningen till att jag i denna guide väljer att flytta till en subdomän är enkel, jag ska nämligen visa hur man gör för att ändra adressen till WordPress med.

Först börjar jag med att ladda ner min befintliga installation från Loopias FTP. Ladda ner hela ”public_html” -mappen till din dator.

download

Nu har du en backup på din sida, kom ihåg att om du använt Loopias ”One-click installer” så sparas alla dina uppladdade filer i en mapp som heter ”media.dindomän.tld”, den mappen måste du naturligtvis spara med.

Nu ska vi ta en backup på databasen; logga in på Loopia kundzon, skrolla ner tills du hittar din databas, den heter troligtvis ”mindomän_se”. Klicka på det namnet.

kundzon database1

Om du klickar på knappen ”användare” hittar du ditt användarnamn och där kan du ändra ditt lösenord om du inte kommer ihåg det. Annars, klicka på länken ”Logga in”. Nu kommer du komma till en röd sida, välj ”HTTPS” och klicka på knappen ”Anslut” så kommer din inloggningsruta fram. Skriv in din inloggning och klicka på ”Logga in”.

Om du inte kommer ihåg din inloggning kan du välja att öppna filen ’wp-config.php’ där hittar du ditt användarnamn och lösenord.

pass

Du är nu inne i PhpMyAdmin:

phpmyadmin

Klicka på fliken ”Exportera”, välj Exportmetod ”Anpassad”, skrolla ner och se till att alternativet ”Struktur och data” är markerat. När detta är klart klickar du på knappen ”Kör” så laddas din databas ner, i mitt fall heter den nedladdade filen ”dw_demo_se.sql”. Kanon, vi har nu tagit en fullständig backup på din databas.

Öppna filen som du laddade ner i din editor, i mitt fall Notepad++.

sql-file

Nu ska vi göra en liten ändring i denna fil, vi ska ändra inställningarna för namnet, tänk på att detta gäller bara om du ska byta adress på din blogg, inte om du ska ha samma adress som tidigare.

Jag skriver in att jag vill söka efter ”dw-demo.se” och ersätta med ”demo.danielwiberg.se”, jag klickar sedan på ”Ersätt alla”.

search_replace

När det är klart kan du spara filen, jag brukar spara som ett annat namn ifall något går snett så har jag originalet kvar.

Nu är det dags att flytta din sida till din nya plats. Jag börjar med att logga in på mitt konto på Miss Hosting, sedan skapar jag min subdomän, som ska heta ”demo”.

create_subdomain

När jag gjort det skapar jag en ny databas, ett nytt användarnamn och kopplar samman dessa, det gör jag under menyn ”MySQL Databaser”. När jag lägger till användaren så får jag en fråga vilka privilegier användaren ska ha, för att göra det enkelt väljer jag alla för denna guide. (Detta gör jag till en kommande guide), och klickar på knappen ”Gör ändringar”.

priveliges

Nu har vi en tom databas, ett tomt webbutrymme och inte så mycket kvar att göra.

Börja med att logga in på den nya serverns FTP och ladda upp allt innehåll i ”public_html” -mappen, till ”public_html” -mappen på Miss Hosting.

När du laddat upp allt öppnar du filen ”wp-config.php”, här finns nämligen lite information vi vill ha. Det vi letar efter är följande rad:

$table_prefix  = 'wp_';

Den måste vi komma ihåg så minimera fönstret så du kommer tillbaka till din FTP-klient.

Radera nu filen wp-config.php, ingen annan, bara den. (Se till att du har den sparad på din dator som backup.)

Gå till din CPanel hos Miss Hosting, klicka på ”phpMyAdmin” så kommer du att bli inloggad direkt. Välj din nya databas på vänstersidan, när du valt den klickar du på fliken ”Importera”.

Välj den .sql-fil vi sparade efter ändringarna förut och klicka på ”Kör”. Sidan kommer att jobba en liten stund och om allt går som det ska får du veta det.

När det är klart skriver du in din nya adress i adressfältet – Om allt gått som det ska så kommer det upp ett meddelande om att du ska installera WordPress.

install_wp1 

Fyll i alla uppgifter, Tabellprefix ska stämma överens med raden $table_prefix i din gamla wp-config.

install_wp2

När allt är klart kommer installationen att säga att du redan installerat WordPress – Klicka för att logga in.

Om allt gått som det ska har du nu flyttat hela din sida.

Lycka till!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *