Fakturera utan företag

Jag hamnade i en situation där jag behövde skicka en faktura till en gammal kund. Eftersom jag valt att inte driva vissa saker under ett eget företag visste jag inte riktigt hur jag skulle gå tillväga. Det var mycket enklare än jag räknat med.

Jag började söka lite på Google efter ”fakturera utan företag” och fick upp massor med träffar på olika företag som hjälper till med just detta. En del var lite dyrare och erbjöd mer saker än de som var billigare. Jag bestämde mig för ett företag som heter ”Cool Company”.

Cool Company var inte billigast men jag kände att jag hade ut mer av dem än av flera andra. Bland annat var det enkelheten. Jag skapade ett konto och kunde logga in på en gång och börja med mina tjänster. Det första man ser är sin ”Dashboard”.

cool_company_dashboard

Som ni ser har jag redan lagt in ett nytt uppdrag och fått detta godkänt, det tog inte så lång tid som ner ser på tids-stämplarna.

Vi går igenom menyn uppifrån och ner:

 • Skapa faktura, här skapar du den faktura du vill skicka
 • Uppdrag, här lägger du till vilka uppdrag du ska påbörja
 • Fakturor, här hittar du alla fakturor, skickade, under behandling och betalda
 • Kunder, här kan du lägga till och spara dina återkommande kunder
 • Varor och tjänster, här kan du lägga till återkommande arbeten som du vill ta betalt för
 • Utlägg, här kan du lägga till eventuella utlägg du fått under arbetets gång
 • Team, du kanske samarbetar med någon annan som använder Cool Company, här kan ni kopplas samman
 • Annonser, lägg in en annons som syns i Cool Company
 • JobConnect, Cool Companys egna ”arbetsförmedling”
 • Kalkylator, här räknar du ut vad du kommer att få i lön

Gör det enkelt, börja från början

Cool Company är till för dig som behöver skicka fakturor men inte har ett företag, men det är inte de enda som de hjälper dig med. Kort sagt kan man säga att du är anställd av dem på projektbasis, projekttiden bestämmer du helt själv. Vi gör ett scenario:

En person ringer dig och vill att du ska göra en hemsida, det krävs att du kommer till kunden som bor 20 mil bort och har ett möte innan ni startar upp projektet. Du går då in på Cool Companys hemsida och skapar en ny kund, fyll i alla uppgifter direkt så är allt klart till senare, sedan ansöker om ett nytt uppdrag.

cool_company_uppdrag

Som du ser är det inte så många saker som ska fyllas i, har du dessutom redan lagt upp din kund så klickar du bara på ”lägg till kund” och väljer den uppdraget gäller. (Om du inte gjort det så kan du välja att lägga till en ny kund även här.)

Lägg till rader för vad som ska göras lite mer utförligt och sedan en tidsplanering. Se till att din tidsplanering är korrekt så du inte anger ett arbete på sex månader och endast 7 arbetstimmar.

När du gjort detta klickar du på ”Skicka”.  Du kan även välja att skicka en kopia till din kund, genom att göra det har ni båda ett underlag på vad som ska göras. Ditt underlag kommer nu att granskas av Cool Company, om allt ser bra ut är det bara att börja. Svar på ditt uppdrag brukar bara ta ett par timmar.

När du sedan gör ditt arbete inser du att det blev en extra resa till kunden, det vill säga lite mer pengar som du får lägga ut. Du måste även köpa ett tema till kunden. Viktigt är då att du tar upp det med kunden så han kan godkänna det. (Du kan naturligtvis använda detta underlag till att skapa en faktura sedan.)

När sedan jobbet är klart och du har levererat är det dags att skapa din faktura, gå in under menyn ”Skapa faktura”.

cool_company_faktura

Här kan du välja lite olika saker. Om du har laddat upp en egen logotyp, (det kan du göra om du klickar på ditt namn högst upp i högra hörnet och väljer inställningar), kan du välja att använda den istället för Cool Company. (Detta kostar 16:- men jag tycker det är värt det.)

Klicka på ”Lägg till kund”, de kunder du sparat kommer upp i en lista och det är bara att välja den du ska fakturera. Klicka sedan på pennan till höger om ”Fakturainställningar”, där kan du ändra lite inställningar på din faktura, vem som är referens, betalningsvillkor, deras referens och så vidare.

Lägg sedan till rader på det som du har gjort, du kan välja fastpris eller timpris på detta. Sedan får du välja om fakturan ska skicka via e-post eller ”vanlig post”, använd endast vanlig post om det verkligen inte går med e-post, dels sparar vi på miljön och dels sparar du 16:-. Du kan även söka om ”ExpressPay”, det innebär att du får in pengarna på ditt konto inom 2 dygn, dock måste fakturabeloppet ligga på högst 30.000:- och både du och din kund måste vara godkända i en kreditupplysning. ExpressPay är lite dyrare för dig att använda dig av.

Fyll sedan i din timredovisning, det är för dig och Cool Company, du kan även skriva ett meddelande till kundsupporten på Cool Company om det är något som du vill ha sagt.

Acceptera sedan avtalet genom att klicka i rutan.

Kommer ni ihåg vad jag skrev tidigare? Vi hade två resor och utlägg för ett tema, nedan kan du lägga till det.

Under ”Utlägg” lägger du till det tema du köpt och under ”Reseersättning” lägger du till de 80 mil, (Ja, 20 mil enkel resa x fyra blir 80).

Om du har samarbetat med någon annan person på Cool Company kan du även lägga till denne under rubriken ”Team”, där kan du även dela upp hur mycket var och en ska få.

Längst ner på sidan ser du hur mycket du kommer att få ut i lön, ja, lön. Det är nämligen så att Cool Company sköter alla tråkiga saker åt dig. Detta är vad som ingår:

 • Du är försäkrad under tiden du har ditt uppdrag
 • Om du blir sjuk så kan du få sjukersättning under uppdraget
 • De betalar in alla skatter och sociala avgifter
 • De betalar in för din pension

Kort sagt, det är precis som att vara anställd på vilket företag som helst, skillnaden är att du får ut lönen ett par dagar efter att din kund betalat fakturan. Du slipper allt arbete runt ditt projekt och kan fokusera på det du är bäst på, i detta exempel att göra en hemsida. Allt detta gör de åt dig för endast 5.98% av fakturan. (en faktura på 10.000:- ger dig ca: 4000:- utbetalt i lön när allt är betalt.)

Nu är det bara att starta flera uppdrag. Coolt va?

Lycka till

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *