Det är ofta mycket att tänka på när man driver en egen hemsida eller blogg. Det finns mycket ”hackare” som jobbar hårt med att komma åt information och förstöra din sida, (även om det oftast inte innebär att de faktiskt vill ”förstöra” sidan för er).

Man ser olika typer av hackning, en del förstör sidan med ett virus, andra fyller sidan med reklam som du inte bett om, några vidarebefordrar till sida någon annanstans.

Varför hackar man sidor?

Bra fråga, det finns en mängd olika svar på det:

  • Man vill öka trafiken på andra sidor.
  • Man vill sprida virus för att komma åt information från din sida.
  • Man vill sprida reklam för att komma upp i te.x. Googles rankning
  • Osv.

Många tjänar dessutom pengar på att göra detta, oftast åt, så att säga, lite mer oseriösa företag. De kontaktar nämligen någon som skickar ut reklam om deras hemsidor via ett virus som gömmer sig i på er sida.

Rensa en hackad sida

Att rensa en hackad sida är inte helt lätt, till att börja med måste man veta vad man letar efter, sedan måste man vet hur man letar efter det. Det är ingen dans på rosor att manuellt gå igenom 2000 sidor PHP-skript för att hitta farlig kod och så vidare. Dessutom kanske viruset har skapat nya filer, filer du inte ens tänker på att de inte ska finnas där. När du sedan hittar vad du letar efter, låt os säga en kod-rad, så måste du kunna rensa den från alla filer där den finns.

Som ni ser krävs det lite erfarenhet att göra ett sådant här tilltag och ja, det kostar pengar att anlita någon som gör det åt dig, det kan kosta allt från 500-2000:- men att inte göra det rätt kan kosta 40.000:- för en ny hemsida.

Mitt råd är följande, om du får indikationer på att din sida blivit hackad, gör ingenting, kontakta någon som kan rensa, var inte rädd att fråga om det finns några referenser. Jag har haft kunder som tog två timmar att rensa, företag som har provat innan mig har suttit i fem dagar och inte blivit klara.

Se till att ni gör upp ett pris innan, på så sätt kan de inte sitta och ”dra ut på tiden”, glöm dock inte bort att detta är en viss typ av kompetens, en kompetens som kostar lite mer.

Om ni har en hackad sida, oavsett om det är WordPress eller något annat, (ASP.Net, PHP), så kontakta gärna mig så tittar vi på det, (gratis), sedan gör vi upp ett pris beroende på hur smittad sidan är och om vi båda är nöjda sätter jag fart.

Ha en trevlig dag!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.