Tjäna pengar på din blogg

Jag har som jag tidigare skrivit om, lagt till reklam på min blogg. Jag räknar inte med att tjäna miljoner på det, inte ens tusenlappar, men jag räknar med att få något tillbaka för alla timmar jag spenderar framför datorn. Jag har provat ett par olika alternativ och jag kommer här att skriva lite om det jag använder mig av just nu.

Plugin

Det finns mängder med plugins för att visa reklam, jag använder ”In Post Ads” av WPMU Dev, att använda deras plugin kostar ca: 400:- per månad men de har massor med bra plugin som man kan använda. Anledningen till att jag valt just detta är att jag har en prenumeration hos WPMU Dev så det blev ett naturligt val. Om ni söker efter ”In post ads” bland WordPress plugins så kommer ni att hitta många bra plugin för just detta ändamål. Prova några olika för att se vilket som passar just er bäst.

Olika tjänster

Internet kryllar av olika tjänster som kan hjälpa dig att tjäna några kronor, bara för att nämna några:

  • Bloggerfy
  • Google Ad-Sense
  • Tourn
  • Double.net
  • Shoutly

… och många fler. Hur mycket pengar du tjänar beror helt och hållet på dig själv, har du mycket besökare på din sida kan du sälja annonsplatser själv, du bestämmer priset och hur länge de ska synas på din sida. För att fler ska hitta din blogg är det lämpligt att gå med i något av alla de nätverk som finns för det. Bloggerfy har ett inbyggt sådant och du kan se hur det ser ut längst ner till höger på denna sida, man visar med andra ord upp andra bloggare och de visar upp mig.

Se även till att du skriver ofta och intressant, det är svårt att få följare till en blogg som bara handlar om att en person varit och handlat, gör inte som jag, håll dig till ett ämne. Om du tittar på min startsida har jag valt att dela upp mina ämnen i väldigt många kategorier, detta för att det ska bli enkelt att hitta det som intresserar folk.

Jag kommer i detta exempel att använda mig av Bloggerfy och några andra leverantörer, dock kommer jag inte att gå in så djupt på de andra eftersom de flesta faktiskt liknar varandra. Först tar vi en liten ordlista:

  • PPC – Pay per click
  • PPS – Pay per sale
  • PPV – Pay per view

Dessa är några av de förkortningar som du kommer att stöta på när du börjar visa din reklam, det handlar om vad det är du får betalt för, det vill säga, betalar annonsören dig när någon klickar på en länk, när annonsen visas eller när någon klickar på en länk och genomför ett köp.

Oftast tjänar man mest på att någon genomför ett köp hos en annonsör, vissa butiker ger upp till 10% på summan din besökare handlar för, är det en klädbutik så kan det bli några hundralappar om ”rätt” person kommer in.

Sedan kan man, om man har en blogg med många besökare, få erbjudanden att skriva om något speciellt, marknadsföringslagen säger att man ska då tala om att det är en annons, men många företag vill inte det. Oftast vill de att man ska skriva det som ett vanligt inlägg men få med en länk till dem eller på något sätt få in varumärket i texten. Detta sätt har varit lite omdiskuterat men vissa företag betalar några hundralappar för ett sådant inlägg. Dock så anser jag att om man ska göra något sådant måste man själv kunna stå för produkten så man inte gör bort sig.

Bloggerfy

Då så, dags att skapa ett konto, vi börjar enkelt. Vi surfar in på Bloggerfy och registrerar ett nytt konto till oss. (Jag kommer i detta inlägg skapa ett tillfälligt konto som jag inte kommer att använda mer, förlåt för det Bloggerfy-teamet.)

Att registrera sig är enkelt, fyll bara i din e-postadress och välj ett lösenord så skapas ditt konto direkt.

registrerar_bloggerfy

Om allt går som det ska kommer du till följande sida:

webbadress_bloggerfy

Där fyller du i adressen till din blogg, fungerar den så tittar du igenom följande information och rättar det som eventuellt är fel.

Välj även kategorier och liknande.

om_bloggerfy

När du är klar kommer du till Bloggerfys startsida, eller ”Dashboard” som det kallas.

dashboard_bloggerfy

Här har du en översikt över hur mycket pengar du har, hur mycket som ligger för granskning, (allt granskas så man inte kan fuska), och annan information. Först och främst kan vi se att vi inte är riktigt klara ännu, vi gör det enklaste och klickar på knappen ”Fyll i samtliga kontouppgifter”. (Den kommer fram om du håller musen över rubriken med samma namn.)

user_bloggerfy

Klicka sedan på ”Uppdatera”, sedan Bloggerfy-logon uppe i vänstra hörnet för att komma till startsidan.

Klicka nu på ”Hämta annonskod” som ligger under rubriken ”Lägg upp din annonskod”. På sidan som öppnas väljer du ”Annonskoder”.

annonskoder

Klicka i den grå rutan och kopiera koden, det är den vi ska lägga in på vår sida.

Placera din kod på rätt ställe

Om du har ett plugin som jag nämnde tidigare skapar du en ny annons i det med den kopierade koden. Jag har även valt att skapa en text-widget på sidpanelen och lagt in koden där, detta för att få mycket exponering som ändå inte stör för mycket.

När du klistrat in koden där du vill ha den är du klar att börja blogga. Spara allt och kontrollera att allt fungerar som det ska.

Jag valde att ha banner-annonser, du väljer hur det ska synas genom att använda flikarna på din annonskod.

Om du klickar i menyn ”Tjänster” och sedan ”Länkar” när du är inloggad i Bloggerfy kan du länka till andra företag och få betalt för det. Leta upp något intressant i listan, klicka sedan på knappen ”Blogga om” – ”Skapa tracinglänk”, kopiera sedan den länken och använd i ditt inlägg. Beroende på vilken typ av betalning företaget erbjuder får du betalt när någon klickar eller slutför ett köp.

 

Hoppas ni kommer igång och var inte rädda för att ställa frågor om något inte är solklart.

Lycka till!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *