Sexuella övergrepp, festivaler och sexförbrytare

Nu har det varit festivaler igen. På dessa festivaler händer det som inte får förekomma, många gånger. Hur ska man komma till bukt med detta problem? Hur kan vi öka säkerheten för utsatta kvinnor?

Bråvallafestival 2016. 5 anmälda våldtäkter, mängder med anmälningar om sexuella övergrepp.
Putte i parken 2016, 16 anmälningar om sexuella ofredanden.

Vad händer? Var är vi på väg? Enligt polisen tenderar kvinnor att anmäla oftare, jag håller med, men är det verkligen problemet? Problemet är ju faktiskt att det händer, inte hur många som anmäler.

Jag skickade in ett förslag på Bråvalla festivals Facebooksida:

9 fall av sexuella övergrepp och hela tre våldtäkter på två dagar under Bråvallafestivalen.
Nu är det dags att komma till skott och göra något åt situationen.

Tyvärr vet jag av erfarenhet att många kvinnor inte vill att män ska vara de som hjälper till, eftersom män är de som begår brotten.

En person som Zara Larsson gör det heller inte enklare som ”Hatar, hatar, hatar män”.
Dock tänker jag såhär, det skiter jag i vad hon tycker.

Bråvallafestivalen, jag ger er nu ett förslag. Ni fixar 60 gratisbiljetter till mig nästa år, jag fixar 60 män och kvinnor som går runt i gula reflexvästar med texten ”Trygghetsgrupp”.

Dessa personer delas upp i fyra grupper om 15 personer.
1. En grupp per scen.
2. En grupp vid toaletterna
3. En grupp vid barerna
4. En Patrullerande grupp.

För detta står ni för mat, biljett och 1000:- till varje person.

Jag ska personligen utbilda dessa personer i självskydd, och transportgrepp så de kan leda personer till polis eller ordningsvakter.

Dessa personer ska ha ett nära samarbete med både polis och ordningsvakt. De ska ha tillgång till Kommunikationsradio och även kunna hjälpa till med alkoholkontroll och annat vid behov.

Personerna ska dessutom ha möjligheten att gå ut på campingen om de känner ett behov.

Tycker ni det blir en stor kostnad? Det är småpengar för er och mycket värt för de personer vi kan hjälpa.
Tänk på saken, sedan ringer ni mig när ni vet att jag har rätt.
0733-594919

Jag fick några svar från folk runt på Facebook direkt, fast de flesta svaren kom i privata meddelanden. De flesta tyckte jag hade en väldigt bra idé och flera ville ställa upp, alla kunde dessutom göra det gratis.

Vissa kommentarer handlade om huruvida jag ansåg att man överhuvudtaget fick göra en sådan insats, om det inte kunde förvärra situationen om någon ser en våldtäkt och så vidare. Sedan vaknade jag i morse, lägg märke till att jag delat mitt telefonnummer, med ett SMS på telefonen. Ett enda litet SMS som får mig att bara bli ledsen:

Hörde att du var sugen att vara på Bråvallafestivalen nästa år och ”hjälpa” kvinnor. Vem har sagt att vi vill ha hjälp från en massa män? Vad ska ni göra? Hjälpa till att våldta fler personer?

Jag antar att det är en kvinna som skickat detta, jag vet inte eftersom telefonnumret inte är sökbart. Det spelar heller ingen roll. Man kan inte hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. Hoppas det går bra för henne i alla fall. Men om du vet vem det är som skrivit detta, påpeka gärna att jag uppskattar inte att bli kallad för våldtäktsman, bara för att jag just är man. Detta är även, (vad jag tror), en reaktion på vad som kan hända efter till exempel Zara Larssons uttalande.

Jag har flera gånger fått frågan ”vad gör du då” när man talar om sådana här saker. Jag börjar förstå varför vissa män inte vill göra något.

Idén som jag skrev om är inga fantasier, det är fullt möjligt att genomföra. Jag skulle även kunna tänka mig att göra det med andra organisationer. Jag har dock funderat lite mer på hur man skulle kunna genomföra detta ännu bättre.

  • Det är viktigare med samarbete med sjuktältet än polisen, landstinget har redan den kontakten. (Ett arbete mindre)
  • Man bör vara indelade i grupper om tre personer i varje, varav mins en kvinna. (Det är lättare för en kvinna att prata med ett offer.)
  • Några av grupperna ska vara helt civilklädda, de ska kunna röra sig på platser utan att synas för mycket.
  • Andra grupper ska synas väldigt mycket, så att det blir lättare att påkalla hjälp. (Viktigt att dessa grupper inte syns på ett sätt som kan verka ”kaxigt”.)
  • Alla grupper ska ha starka ficklampor för att kunna lysa upp områden.
  • Alla grupper ska ha tillgång till campingen och kunna röra sig fritt mellan de olika områdena.
  • Alla som är med i dessa grupper ska handplockas, via vänner, och lämna in utdrag från brottsregistret innan festivalen.
  • Fler saker kommer att komma

Jag har redan diskuterat saken med en person som har flertalet ordningsvakter i sitt stall, en person som har hemvärnspersoner runt sig och ett antal personer som vill vara frivilliga. Det de flesta av dessa har gemensamt är: De har alla någon form av utbildning för att att hantera liknande situationer redan.

Jag har dessutom redan fått bekräftat att denna status inom kort finns hos en av arrangörerna för festivalen, en kvinna hjälpte mig med det. (Tack för det).

Så, nu avvaktar vi lite och ser vad som händer, kanske, kanske, kanske kan vi göra något, jag kommer att kontakta lite folk som jag finner intressanta till detta när det lider så får vi hoppas på att vi kan hjälpa några.

Det har även startat en grupp på Facebook som heter ”Hårdrockare vägrar Bråvalla” för att stötta arbetet mot våldtäkter och sexuella övergrepp. Du hittar gruppen här.

Observera att jag hävdar inte att vi kan stoppa allt, men kan vi hjälpa en kvinna från att bli våldtagen blir jag nöjd, kan vi hjälpa två blir jag glad, kan vi hjälpa tre, ja, ni fattar.

Med hopp om trevliga festivaler framåt i tiden.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *