Feminism behövs! Det skanderas ut, högt och tydligt, både genom demonstrationer och via sociala medier, och många älskar det. Många älskar det så mycket att det till och med blir fel. Kan det vara så att människor ”peppar” varandra att vara lite mer än vad de egentligen är? Kan det vara så att vi idag sitter och letar fel på våra medmänniskor?

Jag har läst mycket dumt på Internet, jag har till och med bemödat mig att svara på många dumheter på Internet. Ibland med lite mer lyckat resultat än andra gånger. Den första gången jag skrev om feministernas baksida var ett inlägg på denna sida som hette ”33 svar till feministerna”. Detta grundade sig på att jag tittat på sidan ”33 Anledningar till att feminism behövs”. En tid efter jag publicerat det inlägget tröttnade jag på att få mängder med e-post innehållande hot och kränkningar så jag valde helt enkelt att ta bort den.

Hoten kom från feminister, kvinnor och män som enbart var ”missförstådda”, kvinnor och män utan könstillhörighet och ”missförstådda”, kvinnor och män som önskade att jag skulle dö för att jag saknade empati, kvinnor och män som ”skulle mer är gärna se när jag förblödde och dog efter att ha blivit misshandlad av deras likar på stan”. Dessa personer tyckte att jag saknade empati.

Våld i nära relationer är idag ett stort problem, det finns studier som visar på att det är ungefär lika många män som kvinnor som använder psykiskt eller fysiskt våld i sin relation, skillnaderna är naturligtvis stora på hur detta våld används. Män tenderar att slå hårdare, skadorna blir större för en utsatt kvinna än en man. Män tenderar att fortsätta med sitt våld under hela deras förhållande, (ibland livslångt), medan kvinnan faktiskt kan sluta slå efter en tid. (Forskning visar att 24% av kvinnorna som någon gång varit utsatt för våld i nära relation får genomgå det under hela relationen medan ”endast” 17% av männen blir utsatta fler gånger under relationen.)

Ett svar jag fick under en diskussion på Facebook för ett par dagar sedan var:

Män borde kunna försvara sig bättre än kvinnor eftersom de är starkare.

Svaret kom för övrigt från samma kvinna som fyra rader upp i tråden skrev:

Kvinnor är visst lika starka som män!

Jag säger inget om något av dessa ställningstagande förutom att hon har rätt på båda punkter, män är rent fysiskt byggda för att arbeta med tunga lyft och liknande vilket gör att de i grund är starkare, sedan finns det kvinnor som min flickvän, som är betydligt starkare än många män jag känner, dock är det många timmar träning för att det ska bli så.

Mina 33 svar till anledningarna var enkla. Det handlade mest om att jag inte tyckte det var just 33 anledningar, många av dem hade samma innebörd och några av dem stämmer inte in på männens syns på kvinnor. Ett bra exempel på detta; ”Män tjänar mer än kvinnor”, ja, det stämmer att män i snitt har högre lön än kvinnor, det som inte stämmer är att det ligger någon hemlig patriakal uträkning bakom detta ”fenomen”, lön baseras nämligen på flera olika saker, bland annat ålder, utbildning och erfarenhet. Jag känner många kvinnor som väljer att stanna hemma med sina barn lite längre än mannen och tappar därmed erfarenhet och får därmed lägre löneförhöjningar än sin man som är på sitt arbete. Rätt eller fel? Bra fråga, men jag anser nog att den som arbetar ska få högre lön än den som inte gör det.

”Det är för att männen tvingar kvinnan att vara hemma, om alla män tog sitt ansvar så skulle det inte vara så.” Helt rätt, om alla män skulle ta sitt ansvar så skulle det heller inte finnas några krig, barn som inte får träffa sin far och så vidare. Man kan även tänka sig att mannen faktiskt tar sitt ansvar genom att försörja kvinnan och i detta fallet sitt barn. Trots allt är det inte så lätt för en man att vara hemma och amma ett barn. ”Det finns sätt att amma barn utan att kvinnan är i närheten, man kan pumpa ut bröstmjölk eller använda ersättning.” Absolut säger jag, men är jag inte lite elak mot mitt barn om jag berövar denne närheten till sin mamma, något det är bevisat med forskning att barn behöver? (Ja, de behöver sin pappa med.)

Jag tycker det ska lagstadgas om att båda föräldrar ska vara hemma lika mycket!

En mycket intressant tanke, men kan inte jag och min fru få bestämma själva hur vi vill dela upp föräldraledigheten? Kan inte jag och min fru få bestämma själva över vår ekonomiska situation som kanske kräver att jag är hemma mer med barnet eller att mamman är det? Det var en tjej som skrev att ”feminism behövs för att pappa tjänar mer än mamma.”, en söt tanke, främst eftersom hennes pappa är överläkare och hennes mamma säljer mät-instrument. Hon skriver själv att hon tycker det är viktigare att rädda liv än att arbeta som försäljare. Jag kan inte annat än att hålla med henne. Det hon tycks glömma är kostnaden hennes pappa lagt på utbildning jämfört med hennes mamma.

Det skrivs mycket om att vi ”glorifierar sexism”, och med ”vi” menar jag ”män”. Det handlar om allt från lättklädda kvinnor i reklam till trådsmala modeller som enligt utsago ”agenter söker upp utanför anorexiakliniker”. Det intressanta med just anorektiska modeller är alla de inlägg jag ser varje dag som handlar om att ”män gillar kurviga kvinnor”, något som kommenterades av en kvinna genom att skriva ”kvinnor får se ut hur de vill, ni behöver inte säga att de är feta”.

De värsta kommentarerna jag skriver ner här kommer naturligtvis inte från vem som helst, de kommer från den lilla klick extrema feminister som finns därute. ”Men det är bara några få” säger ni nu. Ja, men det är de som syns tyvärr. Den som skriker högst är den som hörs.

Idag satt jag och tittade på en Facebook-profil som är en känd feminist, en kvinna som anser sig själv föra alla feministers talan med uttalanden som ”Jag hatar definitivt alla män, det är en naturlig reaktion på det förtryck alla kvinnor utsätts för AV män.” och ”Jag har aldrig förnekat att jag hatar män, det gör jag nämligen” samt klassikern om sin son, ”Fy fan, vad jag hatar 8-åriga pojkar.”. Jag vet att det ligger många saker bakom dessa kommentarer, jag har säkert känt samma sak när det gäller mina barn och vänner ibland, men jag går inte ut med en sådan image. Det måste vara jobbigt att hata så mycket.

Just det inlägget jag läste idag handlade om ett e-postmeddelande som gått ut till all personal på ett socialkontor, det handlade om en klädpolicy. I korthet gick det ut på att all personal skulle tänka på hur de klär sig på arbetet, man fick inte ha linne men ”för smala axelband”, om man skulle använda shorts eller kjol ska de ”nå ner till knät eller längre” och sådana saker. Vips så var ledningen kvinnoförnedrande och hatisk mot kvinnor, de fick ju inte klä sig som de ville, de fick ju inte visa hur mycket hud de ville.

Arbetar man på ett socialkontor tycker jag man ska vara propert klädd, i detta fallet handlar det mer om att man träffar mängder med folk från olika kulturer hela dagarna och det minsta man kan begära är att få möta någon som ser lite proper ut. Dessutom, kom ni ihåg att jag skrev att det var utskickat till ALL personal, det innebär även männen. Jag kommenterade inlägget med ”Jag kan förstå att de har en klädpolicy, det är ju så att det gäller för både kvinnor och män.”, svaret kom direkt.

Mansplaining – Det var det snabbaste svar jag fick. Något som inte är speciellt smickrande att få kastat i ansiktet eftersom jag då ”är en man som ser ner på kvinnor och tror att de inte förstår saker och måste få allt förklarat för sig”. Varför fick jag det kastat, feminismen det som står för jämställdhet och kärlek, feministen som direkt kastade något nedvärderande i ansiktet på mig för att jag uttryckte en åsikt, inte för att förklara, utan för att påpeka.

Jag hittade samma bild på en annan profil, då berättade jag om den gången jag arbetade som chaufför och var tvungen, enligt företagets klädpolicy, ”bära långbyxor eller kjol”. Vi var elva chaufförer som försökte få igenom en ändring för att vi skulle få bära shorts när det var som varmast. När det inte gick beställde vi tio stycken kjolar eftersom det stod inte att det var enbart kvinnor som fick bära kjol. Samma sak där, svaret kom snabbt, ”Det är patriarkalt”, jag svarade då att jag hade en kvinnlig chef. Jag har inte hört något sedan dess.

Jag har aldrig hävdat att feminism inte behövs dock har jag hävdat att vi måste ta tillbaka ordet från de lite mer extrema personer som använder det. Jag ser väldigt många likheter mellan rasism och feminism, ja, ni läste rätt, båda kan vara extrema. Det senaste jag läste nu är att kvinnor startat en kampanj ”Mens ska inte kosta” med sin slogan ”Hjälp oss att lyfta fram vår idé om gratis mensskydd till unga kvinnor, så vi kan få spara våra pengar. Män betalar inte för att de är män. Varför ska kvinnor betala för att de är kvinnor?”. Kan ni som jag hitta några fel i den texten? Om inte så har jag nyheter till er: Det kostar att vara man med. Det var någon som sa att menskydd kostar en kvinna 70.000:-, om det är under hela livet eller under tonåren vet jag inte men en sak är säker, rakhyvlar är inte gratis. ”Men kvinnor rakar sig också”, svarade kvinnan som på sin hemsida propagerar för att ”Raka er inte för männen”.

Det svåra med feminismen just nu är att det inte är speciellt jämställt, som den kända feministen jag skrev om tidigare sa en gång, ”Kvinnor ska ha bättre löner än män för att väga upp allt förtryck vi levt i”. Det är dessvärre inte att vara jämställd. Som jag sa tidigare, jag tycker absolut att vi ska vara jämställda men då måste vi vara med på noterna och sluta kasta ur oss uttryck som ”alla män våldtar” och ”alla kvinnor i reklamfilmer är smala och snygga bara för att det är män som ligger bakom”. Som jag sagt så många gånger tidigare; När jag sitter i soffan en fredagskväll med en chipspåse på bordet och något gott att dricka i handen och David Beckham kommer springande i kalsonger genom en stad så känner inte jag mig så sexig heller.

Innan jag slutar med detta inlägg tänkte jag faktiskt svara på de där 33 anledningarna jag började inlägget med. Denna gång kommer jag inte att analysera lika mycket som förra gången.

 1. Just den typen av reklam är det flera företag som använder sig av, det får folk att prata om den, både gott och ont, huvudsaken är att den levererar. Jag har även sett reklamfilmer med ”småtöntiga” killar som blir nekade av kvinnor när en man med magrutor kommer fram. (Ett exempel på det var en Levi’s-reklam.)
 2. 77% av abortmotståndarna kan helt riktigt vara män, jag har aldrig sett någon statistik på detta dock vet jag många män som är emot abort i det avseendet när kvinnor kan välja helt själva utan att blanda in mannen. Det kan ju vara hans barn hon bär på.
 3. Män och kvinnor tänder på olika saker, kvinnor tänder ofta på män med makt, pengar och utseende, män glömmer bort allt annat när de ser en kvinnokropp, då blir vi reptiler. Det är inget vi kan göra något åt utan det bara är så.
 4. När det kommer till Facebook är de som bestämmer vad som får läggas upp där helt korkade i huvudet!
 5. Se svar fyra. (Just den gruppen hon visar som exempel blev avstängd från Facebook efter en anmälan.)
 6. Det är svårt att döma våldtäktsmän, väldigt svårt. Ett inlägg om det kanske kommer senare, dock är det så att det viktigaste är att anmäla övergreppet direkt, något som inte alltid är så lätt och bevisning hinner försvinna.
 7. Jag har svårt att tro att de letar modeller utanför anorexiakliniker, ärligt talat, jag visste inte ens att det fanns sådana, jag trodde man behandlade sådant på en psyk-avdelning.
 8. Jag tror att det finns kvinnor som kan bli diskriminerade på grund av sina barn. Det är naturligtvis inte bra, men jag har även träffat på en kvinnlig chef som valde bort att anställa en gravid person just för att hon var gravid. Om vi tänker efter, kan det ha med företagets ekonomi att göra? Kan det vara dyrt för företaget att betala för någon som är borta i ett år?
 9. Som jag sa, det finns många olika skillnader på varför kvinnor i regel tjänar mindre än män.
 10. Detta är en viktig punkt. När vissa kulturer straffar kvinnor för att männen beter sig illa har det gått långt. Detta måste bekämpas till fullo.
 11. En person är en för mycket. Jag kan ärligt säga att visste jag om att en enda i min vänskapskrets höll med om detta skulle jag aldrig se åt hans håll mer.
 12. När det kommer till spel är det ett intressant ämne. Jag kan bara påminna mig om ett enda spel där den manliga hjälten inte hade magrutor och var sexig, kommer ni ihåg vilket? Just det. Super Mario Bros.
 13. Var sjätte kvinna, det är mycket det, jag tror dessvärre att det är ännu fler. Jag håller med, detta är vansinnigt.
 14. Nej, vi lever inte i en värld där någon lär sina barn att våldta. Vi lever i en mycket sjukare värld än så. Jag lär inte mina barn att våldta, mamman till Breivik lärde inte honom hur man mördar.
 15. Ja, våldtäkt är den totala förnedringen, på alla sätt, dessutom är det klassat som krigsbrott att våldta, en lag som vi borde hålla hårdare på.
 16. Vi förolämpar sällan kvinnors kroppar, i alla fall inte oftare än vad kvinnor förolämpar män. Tänk efter nu, har jag fel?
 17. Denna punkten älskar jag, JA, vi måste sluta få männen verka våldsamma och att inte alla våldtar.
 18. Detta fall var väldigt uppmärksammat. Dessa gossar ska inte få se dagens ljus igen enligt mig.
 19. Samma sak där, jag är emot våldtäkt i alla dess former. (Börjar ni se vad jag menar med upprepningar?)
 20. Ja, vi män är de enda som skämtar nedlåtande om det motsatta könet. (Vad kallas skinnbiten längst ut på penis? Man. | Stockholmaren frågade en norrländsk kvinna om hon sett en penis någon gång och hon svarade nej, han drog då ner byxorna och kvinnan utbrister ”Ah, som en kuk, fast mindre”.)
 21. När det kommer till sociala medier så tror jag, precis som jag skrev förut, att folk peppar varandra mycket och höjer ribban allt eftersom. Många har nog inte dessa åsikter utan försöker bara överträffa varandra. (De flesta vet nog dessutom bara hur en naken kvinna ser ut från Internet.)
 22. Ja, och detta gäller främst män.
 23. Det är tyvärr inget man kan göra något åt mer än att få kvinnor att våga anmäla. Hemskt, men sant.
 24. Många skämtar idag om sex, många ser sexismen som ett skämt, illa, jag vet.
 25. Kina är ett land som inte är som andra länder. Eftersom man får ”böter” om man föder ”fel” barn så blir detta en konsekvens dessvärre.
 26. Detta är något jag avskyr på riktigt. Att hota på det sättet borde vara straffbart. Det är så hemskt låg nivå att man faktiskt blir rädd. I övrigt, läs svar 21.
 27. Med tanke på de två miljarder som använder Facebook så är det inte så många, alldeles för många för att man ska tro att det är sant, men återigen läs svar 21.
 28. Könsstympning, måtte alla som utför det få lida i evighet. Jag vill att min kvinna ska kunna njuta av mig!
 29. Det är antagligen lika viktigt för de flesta, men möter man ”fel” person kan det bli svårt tyvärr.
 30. Ja, precis som alla killar med magrutor springande i kalsonger gör reklam för en lukt.
 31. När någon frias så är det inte fullt klarlagt att de är skyldiga. Problem? Absolut, lösning? Anmäl i tid.
 32. Sexhandeln kan bara bekämpas med lagliga bordeller. Tyvärr, men så är det. Statligt kontrollerade bordeller tycks vara den enda lösningen på problem.
 33. Den viktigaste punkten av alla, det är precis det jag försöker göra. Fast från min synvinkel.

Det enda jag verkligen saknar när det kommer till allt detta är alla de utsatta barn som finns i samhället, fast det är ett helt eget inlägg.

Varför skriver jag detta? Kan jag få en enda person att hålla med mig i det jag skriver har jag lyckats, är den personen en mansgris så har jag verkligen lyckats. Är jag nedvärderande på vissa saker? Absolut! Frågan är bara: Vill den där Wiberg ha patriarkat eller jämställdhet? Jag satsar på jämställdhet.

Kämpa på, fast helst med rätt metoder. Ta vara på det ni ser och gör och se till att vi får ett härligt samhälle att leva i.

2 Kommentarer
  • Daniel Wiberg
   Daniel Wiberg says:

   Intressant läsning.
   Tyvärr är jag inte ett dugg förvånad när det kommer till just näthat. Kvinnor och män beter sig ofta lite olika vid dispyter.
   Kort sagt, två män som blir osams slåss och sedan släpper de bråket.
   Kvinnor som blir osams kan bråka i flera år.
   Tack för din länk.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.